Wat zou er gebeuren als kinderen mindfulness op school leren?

Wat zou er gebeuren wanneer kinderen op school, naast traditionele vakken, ook  mindfulness en sociaal emiotionele vaardigheden leren?
In de Verenigde Staten krijgen scholen de gelegenheid hier aandacht aan te geven.

kinderen
Dollar Photo Club

Kinderen leren op school met name traditionele vakken, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar is dit genoeg om succesvol te zijn in toekomstige banen en in het leven. Veel educatieve experts denken van niet.

Deze week heeft Tim Ryan (auteur van ‘ A Mindful Nation’ en ‘The Real Food Revolution’ samen met collega’s een programma geïntroduceerd waarin aandacht is voor mindfulness en sociaal emotionele vaardigheden. Ryan zegt hierover dat van deze programma’s wetenschappelijk is bewezen dat ze leerlingen helpen hun vaardigheden te verbeteren op het gebied van probleemoplossing, conflicthantering, besluitvorming en het opbouwen van relaties. Dit zijn de vaardigheden die ervoor zorgen dat leerlingen en studenten beter zullen presteren tijdens hun schoolcarrière en gedurende hun leven daarna.

Zelf bewustzijn – aandacht geven aan onze gedachten en gevoelens – geeft ons de mogelijkheid om onszelf  mentaal sterker te maken. Daniel Goleman, auteur van de bestseller ‘Emotional Intelligence’ schreef onlangs  een artikel over het belang van zelfbewustzijn en waarom hier op school aandacht voor zou moeten zijn. Door de focus naar binnen te richten, leren we onszelf beter begrijpen en van hieruit effectiever te handelen. Zelfs wanneer het om moeilijke of lastige gevoelens gaat. Dit is een vaardigheid die ons het hele leven zal helpen. Het leert kinderen om beter te kunnen leren.

bron: mindful.org (vrije vertaling)

 

Mindfulness Praktijk Edith te Hennepe
edith@mindfulness-praktijk.nl |06-15087237 | www.mindfulness-praktijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>