Stilte Retraite

Stilte Retraite

Komende week ga ik voor de vierde keer deelnemen aan een Vipassana Stilte Retraite. Vipassana betekent “inzicht”.  Het is een van oorsprong Boeddhistische meditatievorm. Het principe van Vipassana meditatie is: ‘aandachtig zijn’, je (voortdurend) bewust zijn van wat er hier en nu plaats vindt. Dat kan eigenlijk van alles zijn, b.v. je lichaam, je ademhaling, je gedachten, je gevoelens of je emoties. Maar ook je zintuigindrukken: iets wat je hoort, ziet, voelt, ruikt en proeft.

In retraite gaan betekent letterlijk je terugtrekken uit het dagelijks leven. Het is een periode van afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Het biedt de gelegenheid om in een groep met hulp van een leraar gedurende een aantal dagen (of weken, maanden, jaren,…) intensief te mediteren.

Komende week ga ik samen met ongeveer 30 andere mindfulnesstrainers, als onderdeel van een postacademische studie,  in stilte mediteren, lopen, eten, yoga beoefenen en slapen. Dit alles onder begeleiding van Christina Feldman en Chris Cullen, twee zeer gewaardeerde boeddhistische leraren. Ik heb lang naar deze retraite van 7 dagen uitgezien en ben heel benieuwd wat ik in deze stilte allemaal zal ontmoeten….

 stilte

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>