Mensen met autisme spectrum stoornis (ASS)

Wat is autisme?
Mensen met autisme hebben een ontwikkelingsstoornis, een afwijking die al ontstaat als een kind  als embryo groeit in de baarmoeder. Eenvoudig gezegd: de bedrading van de hersenen krijgen een afwijkend patroon, wat ingrijpende gevolgen heeft voor het gedrag. Bij heel jonge kinderen is het soms al zo oogcontact vermijden. Verder valt op dat de kinderen relatief laat gaan praten, motorisch en sociaal onhandig zijn en een eenzijdige belangstelling hebben. Volwassen (en kinderen) met autisme hebben relatief vaak moeite met veranderingen en raken snel overprikkeld. Voorheen probeerden psychiaters autistische stoornissen onder te verdelen in verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger en PPD-NOS (als niet duidelijk is in welke categorie iemand ‘past’). Tegenwoordig hanteren deskundigen een glijdende schaal binnen het ‘autistisch spectrum’.

Onderzoek naar autisme
Er is nog veel onduidelijk over autisme en waarom en hoe iemand autisme krijgt. Wel duidelijk is dat de hersenen anders werken bij mensen met een stoornis in het autisme spectrum. De manier waarop mensen met autisme waarnemen, hoe ze informatie verwerken, hun sociale interactie en concentratie  wijken zo ver af van het gemiddelde, dat zij of mensen in hun omgeving er last van krijgen.

Het goede nieuws is uit onderzoek blijkt dat kinderen op de lange termijn over hun autisme heen kunnen groeien. Intensieve gedragstherapie en oefenen in communicatievaardigheden, kan hierbij helpen. De studie baseert zich op bevindingen bij beperkt aantal kinderen (Journal of CHild Psychologiy and Psyciatry, februari 2013).

Waarom mindfulness voor mensen met autisme?
Uit onderzoek blijkt dat mindfulness mensen met autisme kan helpen makkelijker gedachten los te laten, beter lichamelijke en psychische grenzen aan te geven en minder snel somberheidsklachten te ervaren.
Mensen met autisme verwerken informatie op hun eigen specifieke manier. Daarom is het belangrijk dat de mindfulness training op een passende manier wordt gegeven. Om hierbij goed aan te kunnen sluiten bij de persoonlijke behoeften, geef ik individuele trainingen mindfulness aan volwassenen, jongeren en kinderen met autisme.

Zie ook pagina:

Aanbod – Mindfulness voor mensen met autisme

 

 

 

 

Mindfulness Praktijk Edith te Hennepe
06-15087237 |edith@mindfulness-praktijk.nl | Wageningen