DE97FB9E-8B6E-4071-973B-7DFA7402CD8A

Wat kun je doen als iets tegen zit?

Wat kun je doen als iets tegen zit?

Ik ben al een tijdje aan het trainen voor een 5 km run in juni. Dat ging tot dit weekend zeer voorspoedig. Maar zaterdag kreeg ik opeens pijn in mijn rechteronderbeen, vlak na het rennen. Ik weet niet precies wat er aan de hand is, maar wat ik wel weet is dat het pijn doet en dat ik het zelf erger maak door de mentale reactie erop. Allerlei gedachten/angsten over de run in juni: Ojee, is het de achillespees? Is het iets waardoor ik langere tijd niet kan trainen? Dat soort, niet helpende, gedachten.

Ondertussen blijf ik het been overbelasten door in de tuin te gaan werken. Ook niet echt helpend. Ik slaap slechter, pieker meer.

Totdat dochterlief Sophie zondagochtend aan het ontbijt de suggestie doet om 3 dingen te noemen waarvoor ik dankbaar ben. Dankbaarheid bevordert een gelukkig gevoel, zegt ze. En ik herken inderdaad wat ze zegt vanuit het boeddhisme. Als het tegen zit, kan het ondersteunend zijn om te beseffen wat er WEL is en daar dankbaar voor te zijn. Dus ik vind het wel grappig dat ik van mijn dochter nu leer om dankbaarheid te beoefenen.

En ik merk het vanochtend meteen. Omdat ik nu niet kan rennen, ga ik vandaag wandelen. Ik voel me dankbaar voor heel veel dingen, maar zal me hier beperken tot 3 dingen:
Ik ben dankbaar voor de vogels die fluiten.
Ik ben dankbaar voor het feit dat Frederik weer gezond en veilig thuis is nadat hij gisteren de marathon in Rome heeft gelopen.
Ik ben dankbaar dat ik benen heb, die kunnen lopen, waardoor ik nu kan genieten van alle prachtige bloeiende bomen.

Vanuit deze dankbaarheid ervaar ik meer helderheid over het hardlopen dat nu even tegenzit. Ik besluit om het hardloopschema aan te passen, zodat mijn been goed kan herstellen en vervolgens weer verder te gaan trainen. Dat geeft (mentale) ruimte.

Waar ben jij dankbaar voor?

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Compassievol bewegen

Wat is jouw intentie?

Meditatie: adem en lichaam

Een oefening voor op het werk: mindful lopen

Stilte in het dagelijks leven

Gedachten zien als wolken die voorbij drijven

De kracht van stilte ervaren

Welke meditatie is jouw favoriet?

Helder waarnemen (1): gedachten zijn geen feiten

Oefenen met gevoelstonen