Mindful Parenting

Het opvoeden van kinderen is fantastisch, maar het is niet altijd even makkelijk. Ouders kunnen soms best een steuntje in de rug gebruiken. Vragen om hulp, training en ondersteuning bij de opvoeding is geen teken van zwakte maar juist een teken dat je je verantwoordelijkheid als ouder serieus neemt. Je kind verdient het en jij verdient het zelf ook!

Mindfulness kan heel goed werken als zo’n steuntje in de rug. De training Mindful Parenting leert je hoe je beter om kunt gaan met stress en de dagelijkse hectiek in het ouderschap. Je traint je vermogen om minder te reageren vanuit automatische reactiepatronen en meer met bewuste aandacht aanwezig te zijn in de opvoeding van je kinderen. Ook wordt je emotie management vergroot; beter omgaan met je eigen emoties en je kinderen ondersteunen in het omgaan met emoties

Hoe ziet de training eruit?
De training Mindful Parenting is gebaseerd op de MBSR en MBCT. De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 1,5 tot 2 uur. In de bijeenkomsten wordt met verschillende meditatietechnieken geoefend, zoals de lichaamsscan, zitmeditatie, loopmeditatie en mindful bewegen. Je gaat zelf ervaren hoe mindfulness je kan ondersteunen bij de opvoeding van je kind(eren). Er is aandacht voor de dagelijkse moeilijkheden die je als ouder kunt ervaren bij de opvoeding en begeleiding van je kind(eren). Daarnaast kun je als ouder zo’n grote druk ervaren door wat dan ook, dat je geen aandacht meer hebt voor jezelf en je eigen behoeften. Mindfulness kan in beide situaties (dus in relatie tot je kinderen, maar ook in relatie tot jezelf) veel ondersteuning bieden. Er is gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen over persoonlijke ervaringen met de oefeningen. Huiswerk is een belangrijk onderdeel van de training en bestaat uit meditatie-oefeningen en opdrachten die betrekking hebben op de kinderen en op je rol als ouder. Ervaring leert dat thuis oefenen van belang is voor de effectiviteit van de training. Dit vraagt ongeveer 45 minuten per dag.

Voor wie is de training bedoeld?
De training Mindful Parenting is bedoeld voor alle ouders die bewust willen opvoeden en merken dat soms de hectiek van alle dag, de stress, zo’n grote rol speelt in het leven dat het je niet meer lukt om met rust en aandacht bij je kinderen te zijn. Het lukt je niet meer om te genieten van je kinderen en van de kleine dingen in het leven. Je voelt je soms meer als een manager van het gezin dan een ouder.

De training is voor ouders die nog niet eerder een mindfulness­training gedaan hebben, maar ook geschikt voor ouders die al een keer een mindfulness­training gedaan hebben en op zoek zijn naar opfrissing en verdieping van de beoefening van mindfulness.

Mindful Parenting kan helpen om

  • Met meer bewuste aandacht aanwezig kan zijn in de opvoeding van je kinderen.
  • Te kunnen omgaan met je eigen emoties zoals boosheid, schuld, verdriet of onmacht.
  • Je kinderen te leren ondersteunen in het omgaan met emoties en gevoelens.
  • Minder reactief op opvoedingsstress te reageren.
  • Beter voor jezelf te zorgen.
  • Meer empathie en mededogen voor jezelf en je kind te ontwikkelen.
  • Conflicten met je kind beter op te lossen.
  • Een sterkere band met je kind te ontwikkelen.

Voor aanmeldingen en meer informatie nodig ik je uit om contact op te nemen.