Wat is mindfulness

Mindfulness is een praktijk van 2500 jaar oud die een groter bewustzijn en wijsheid mogelijk maakt met als doel elk moment helemaal aanwezig te zijn in je leven, ook in de meest pijnlijke momenten.

Mindfulness is intenser en bewuster leven
Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst van het aanwezig zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door bewust de aandacht te sturen, is het mogelijk om je te beter te concentreren, je ontspant gemakkelijker. Je ervaart meer innerlijke rust.

Het trainen van een vaardigheid
In een mindfulnesstraining worden vaardigheden getraind om beter om te gaan met pijnlijke en/of stressvolle ervaringen in het leven. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor merk je eerder prikkels op die stress veroorzaken en ga je anders om met (gedachten)patronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een grotere bewustwording. Je kunt beter je grenzen herkennen en bewaken. Dit maakt je veerkrachtiger.

Mildheid
Mindfulness helpt ons in het (steeds opnieuw) maken van contact met onszelf en met onze omgeving. We ontwikkelen focus, opmerkzaamheid en mildheid. Daarnaast cultiveren we met mindfulness een houding van vriendelijkheid en compassie, voor onszelf en anderen. Dit is helpend bij het onderzoeken, herkennen en erkennen van al onze ervaringen. Ook als deze ervaringen niet gewenst zijn.

Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mindfulness bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven en dat het positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren.

Mindfulness is zeer geschikt voor de aanpak van onder andere stress, angst, pijn, concentratieproblemen, burn-out en preventie van depressie.

 

EdithTeHennepe