18982478-1472-4144-808D-54650BC7C8BC_1_201_a

Uit balans? Luister naar je lichaam!

 

 

Wanneer ik uit balans ben, zoals nu rond mijn 50e verjaardag, merk ik dat het lastiger is om mindfulness te beoefenen, terwijl het juist nu zo waardevol voor me is. Mentaal, hormonaal, lichamelijk: het klopt allemaal niet meer met hoe ik mezelf ken. Dat brengt weerstand met zich mee. Er komen voortdurend gedachten als “ik wil dit niet ervaren”, “ik wil me fit voelen”, “ik wil een slank lichaam”, “ik wil voldoende energie om alles te doen wat ik leuk vind”. Ik heb de neiging om gewoon door te gaan. Niet te luisteren naar mijn lichaam dat aangeeft minder energie te hebben.

 

Wat vertelt het lichaam?
Maar dan komt er vanzelf een moment dat mijn lichaam aangeeft: STOP! Nu is het genoeg. Alsof er een soort error in mijn hele systeem plaatsvindt. Niets is meer in verbinding met elkaar. Alles zakt in elkaar. Dat voelt als een moment van overgave. Niet omdat ik dat wil, maar omdat het als vanzelf gebeurt. Error. Mezelf overgeven aan de volledige leegte die er dan is. Vervolgens kan ik vanuit die leegte langzaam weer verbinding maken met het lichaam en de signalen die het aangeeft: spanning en vermoeidheid. Het mooie is dat er dan alleen de pure ervaring van die spanning en vermoeidheid is, zonder oordeel. De spanning en vermoeidheid mogen er nu wel zijn, terwijl die een paar weken geleden nog zeer ongewenst waren. Nu is er ruimte voor. Ik ervaar geen weerstand meer. Ik voel mijn lichaam en het contact met de grond (aarde). Het is goed. Dan volgt ontspanning.

 

Wijs lichaam
Ons lichaam is wijs en vertelt ons zo ontzettend veel. We zijn geneigd om in tijden waarin we het (te) druk hebben en stress ervaren, vooral door te gaan (het moet af! Ik wil het nu!) en niet te luisteren naar wat het lichaam ons te vertellen heeft. Totdat er een moment komt dat het voor het lichaam genoeg is. En dan moeten we wel luisteren, of we nu willen of niet.

 

Leer luisteren naar het lichaam
We kunnen leren om naar ons lichaam te luisteren, zodat we ook wanneer we druk zijn, uit balans of stress ervaren, steeds beter in staat zijn om wijs te handelen. Probeer het eens op de volgende manier:

Wees je bewust van de sensaties van het lichaam op verschillende momenten in verschillende situaties. Bijvoorbeeld tijdens een gesprek, tijdens een zoom-meeting of een wandeling. Wat gebeurt er in je hoofd, je hart, je schouders, je buik, je voeten? Wat neem je waar? Wat vertelt je lichaam? Wat kun je ervan leren?

Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Laat je het me weten?

 

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Verzachting toelaten bij piekergedachten

Vriendelijke aandacht voor veranderende ervaringen

Het is oké

Lente! Een nieuw begin.

Wat te doen als je intense emoties ervaart?

Mindful koffie drinken

Dankbaarheid brengt geluk!

Compassievol bewegen

Wat is jouw intentie?

Meditatie: adem en lichaam